top of page
Search

Motnje spanja in urološki simptomi

Kako motnje spanja vplivajo na razvoj uroloških simptomov? In obratno, kako razvoj uroloških bolezni vpliva na kvaliteto spanja?


Do sedaj smo mislili, da predvsem urološki simptomi povzročajo motnje spanja in zmanjšujejo kvaliteto življenja. Ugledni ameriški znanstveniki pa so ugotovili tudi obratno povezavo. In sicer, da motnje spanja lahko povzročijo urološke bolezni in simptome. Predvsem preko povezave z debelostjo, metabolnimi motnjami in vnetjem.

Nedavno objavljen članek v ugledni ameriški urološki reviji pa ugotovi celo neodvisno povezavo med motnjami spanja, simptomi uriniranja ter uriniranjem ponoči (nokturijo). Zato je pomembno, da bolniki s simptomi uriniranja pazijo na higieno spanja.


Razvoj uroloških bolezni vpliva na kvaliteto spanja

Obratno pa lahko težave pri uriniranju pri moških v zrelih letih povzročajo motnjo spanja in slabšo kvaliteto življenja. Namreč, zaradi povečane prostate ali prekomerno aktivnega sečnika se lahko zgodi, da mora moški ponoči večkrat na vodo. To zmoti cikel spanja in REM faz, kar lahko dolgoročno privede do že opisanih posledic za moško zdravje.


Zato je zgodnje odkrivanje in odpravljanje težav pri uriniranju, bistveno za kvaliteto življenja.


Stopite v stik z mano


Priporočam, da se v primeru težav z uriniranjem posvetujete z urologom. Lahko pa se na pregled oglasite tudi pri meni. Kje delujem?


61 views0 comments

Comments


bottom of page