top of page
Search

Rak prostate – bolezen različnih obrazov

Updated: Mar 22, 2022

Kdaj bom na vrsti za operacijo raka prostate? Koliko časa si lahko privoščim do posega?


Zelo odvisno od vašega raka prostate. Svetujem, da najprej razmislite, ali sploh potrebujete zdravljenje.


Rak prostate je edinstven, ker predstavlja cel spekter bolezni.

  • Lahko je povsem nenevaren in nikoli ne potrebuje zdravljenja.

  • Drugi primer je, da ga lahko zdravimo le fokalno - v tistem delu žleze, kjer nastane.

  • Tretji primer je, da potrebuje radikalno obravnavo, ko je potrebno uničiti oz. odstraniti celotno žlezo.

  • V hujših oblikah raka prostate je potrebno odstraniti še bezgavke oz. združiti več oblik zdravljenj. Ko so enkrat odkriti zasevki, se stopnja umrljivosti bistveno zviša in ga je potrebno zdraviti s sistemskimi oblikami, kot je kemoterapija ali hormonska terapija …Stopnje tveganja


Vaš urolog vas bo seznanil s stopnjo raka po Gleasonu (skupina po Gleasonu) in o kliničnem stadiju in rak uvrstil v eno od skupin tveganj za napredovanje bolezni. To so na primer skupina nizkega, srednjega in visokega tveganja.


Če ga je uvrstil v skupino nizkega tveganja, pomeni, da ima vaš rak zelo majhno verjetnost, da napreduje in povzroča težave. Rak v večini primerov ne bo nevaren in aktivno zdravljenje ne bo potrebno.


Rak prostate srednjega tveganja je precej široka skupina, pomeni, da lahko rak prostate ali opazujemo ali aktivno zdravimo. Stopnja ozdravitve pri teh rakih je zelo visoka.


Rak prostate visokega tveganja še vedno pomeni visoko stopnjo ozdravitve, vendar obstaja višje tveganje, da se rak po zdravljenju povrne in je potrebno uporabiti več vrst zdravljenja.


Prof. dr. Janez Kopač in njegova izkušnja

Upokojeni profesor na Fakulteti za strojništvo, prof. dr. Janez Kopač, se je pri svojih 72. letih spopadel z rakom na prostati in ga tudi premagal. Prisluhnite, kaj pravi o svoji izkušnji.Stopite v stik z mano


Kljub strahu ob diagnozi raka prostate in želji po takojšnjem zdravljenju je potreben preudaren razmislek o načinu zdravljenja, da ne bi svoje prehitre odločitve kasneje obžalovali.


Priporočam, da se educirate o bolezni in si pridobite drugo mnenje, saj boste le na ta način prišli do bolj kvalitetnih informacij in odločitve za Vaše dobro.


Pri odločitvi se izogibajte zgodb o tem, kako se je zdravil sosed, saj je vsak primer svojstven in zahteva individualno obravnavo.


Lahko pa se na pregled oglasite tudi pri meni. Kje delujem?

91 views0 comments

Comments


bottom of page