top of page
Luxury Beach House

Najpogostejša vprašanja urologu

Pri svojem delu dr. Miha Pukl prejme veliko vprašanj pacientov in pa tudi potencialnih pacientov. Zbral jih je v skupek najpogostejših vprašanj, ki si jih moški ali pa njihove žene, partnerke, mame, sestre in drugi, največkrat zastavljajo in pogosto v javnosti tudi težko vprašajo.

Orange Jacket

01

Kdaj mora moški k urologu?

Težave na področju sečil in spolovil je težko priznati. Za marsikoga predstavljajo tabu temo. Še težje se je o tem pogovoriti z urologom. Kljub temu zgodnje reševanje teh težav odpravlja zaskrbljenost in anksioznost ter izboljša kvaliteto življenja.
Težave z uriniranjem, erekcijo (erektilno disfunkcijo) in prostato ali urogenitalnim sistemom lahko najdemo pri moških vseh starosti. Vsekakor so bolj izpostavljeni moški po 40. letu starosti. Obisk urologa svetujemo, ko se pojavijo sledeče težave:

 • Kri v urinu

 • Ponavljajoče okužbe sečil

 • Težave pri uriniranju

 • Slab nadzor nad uriniranjem oz. uhajanje urina

 • Sum na ledvične kamne

 • Težave z erekcijo

 • Povečano tveganje za rak prostate

Na vrh strani

Anchor 1

02

Kaj lahko moški pričakuje na (prvem) urološkem pregledu?

Na prvem urološkem pregledu je najbolj pomembno zaupanje bolnika in sproščeno okolje. Pomembno je, da bolnik naslovi vse težave (alergije in bolezni) ter zdravniku predloži dosedanje morebitne izvide in ima s sabo spisek zdravil, ki jih redno uživa. 


Priporočam, da se na pregled zglasite s polnim mehurjem zaradi morebitne potrebe po dodatnih preiskavah oziroma analizi urina. Ni potrebno, da ste tešči.


Bolnik lahko najprej pričakuje, da bo izpolnil nekaj zaupnih vprašalnikov, nato bo sledil pogovor z zdravnikom. Temu pravimo, da zdravnik odvzame anamnezo. Po anamnezi sledi še kliničen pregled trebuha in spolovila ter digitorektalni pregled prostate, ko zdravnik s prstom otipa prostato preko črevesja.
Zdravnik se lahko nato odloči za dodatne preiskave kot npr. ultrazvok prostate in meritev pretoka seča (uroflowmetrija).

Na vrh strani

Doctor Using Digital Tablet
A senior man by the swimming pool

03

Kdaj je tveganje za rak prostate večje? 

Dejavniki tveganja za nastanek raka prostate so starost, družinska obremenjenost z rakom prostate in afriško poreklo. Drugi dejavniki, ki so povezani s povečanim tveganjem so večji obseg pasu in zahodni način življenja. 

Na vrh strani

04

Kaj pomeni diagnoza raka prostate za nadaljnje življenje moškega?

Rak prostate je v primerjavi z raki drugih organskih sistemov (npr. trebušne slinavke, možgan, pljuč…) poseben v tem, da bolniki z rakom prostate lahko še vedno razmišljajo o dolgoročnih življenjskih ciljih, saj imajo ugodno napoved preživetja, mnogokrat tudi v primerih, ko rak bolj napreduje.


Mnogo odkritih rakov prostate spada med manj agresivne, ki jih je priporočljivo pazljivo opazovati od začetka njihovega odkritja. V primeru, da potrdimo njihovo napredovanje, jih moramo aktivno zdraviti ali z operacijo, obsevanjem ali z zdravili.

V primeru razvoja agresivnih oblik raka prostate je zato pomembno zgodnje odkrivanje in zdravljenje.

Na vrh strani

Bowls Game
Men in a Meeting

05

Ali je osveščenost o težavah pri uriniranju in o raku prostate pomembna?

DA, ker osveščen bolnik pravočasno poišče strokovno pomoč in reši težavo, kar pa izboljša kvaliteto življenja. 
V Irski študiji iz leta 2011 so ugotovili, da so moški z zasebnim zdravstvenim zavarovanjem ali družinsko obremenjenostjo z rakom bolj osveščeni.
Ženske so bolj osveščene, ker imajo več programov za presajanje raka in so bolj skrbne za zdravje.

 

Na vrh strani 

06

Zakaj je pomembno dovolj zgodno odkritje raka prostate? 

Presejanje in zgodnje odkrivanje raka prostate ima velik pomen, saj na ta način pomembno znižamo umrljivost za rakom prostate, ki je po pojavnosti in umrljivosti pri moških na prvem mestu v zahodnem delu Evrope (vir GLOBOCAN). 


Presejanje podpira EAU (Evropsko združenje za urologijo) in Europa Uomo (evropsko združenje bolnikov z rakom prostate). Presajanje je potrebno izvajati v sodelovanju s preiskovancem in na način, da ne poslabša kvalitete življenja bolnika.
Dosežen je mejnik, saj je presejanje raka prostate vključeno v EU strateški plan za boj proti raku.

Na vrh strani

Old Friends
Senior Golfers

07

Kaj nam pove vrednost PSA (Prostate specific antigen)?

Presejanje se izvaja z odvzemom vzorca krvi za določitev PSA (Prostate specific antigen) in digitorekatlnem pregledom prostate. PSA je beljakovina, ki jo žlezne celice prostate izločajo v semensko tekočino. V primeru raka, pa tudi vnetja in benigno povečane prostate, so višje vrednosti v krvi.

Presejanje s testom PSA je enostavno in poceni, ki dokazano zmanjša umrljivost za rakom prostate (ERSPC študija in druge). 
Ker lahko presejanje s
 testom PSA vodi v prekomerno diagnostiko raka prostate, je v nadaljevanju pomemben posvet z urologom, ki se bo poslužil pametne diagnostike raka prostate.

Na vrh strani

08

Kdaj naj moški naredijo PSA test?

Glede na priporočila Evropskega združenja za urologijo je presejanje za rak prostate primerno predvsem za moške stare nad 50 let. Pri presejanju je najbolj pomembna pričakovana življenjska doba, ki mora presegati 10 let, da bo imel moški korist od presejanja in posledično morebitnega zdravljenja.


V primeru dejavnikov tveganja, kot so družinska obremenjenost s karcinomom prostate in moških z afriškim poreklom, je presejanje svetovano po starosti 45 let, v primeru dokazane dedne mutacije BRCA 2 gena pa po starosti 40 let.

Na vrh strani

Washing Hands
Day rest

09

Kakšno je življenje z rakom prostate?

Pri življenju z rakom prostate je najbolj pomembna kvaliteta življenja in osveščenost. Kvaliteta življenja je glede na raziskave največja pri aktivnem opazovanju. V primeru kirurške intervencije je potrebno bolnika opozoriti na možne negativne učinke pri delovanju sečil in spolnosti, v primeru radioterapije pa na delovanje črevesja in sečil. 
Najslabši vpliv na kvaliteto življenja in počutje imajo sistemska zdravljenja, kot so kemoterapija in hormonska terapija. Vplivajo na utrujenost, kardiovaskularno obolenje in na motnje presnove s tveganjem za nastanek metabolnega sindroma.
»Bolnikom z rakom prostate svetujem aktivno življenje z veliko gibanja in uživanjem zdrave prehrane ter redne preglede pri specialistu urologu,« pove dr. Miha Pukl.

Na vrh strani

10

Kako izboljšam zdravje prostate?

 • Z uživanjem zdrave prehrane, predvsem rastlinskega izvora,

 • skrbjo za primerno telesno težo,

 • skrb za redno gibanje,

 • skrb za presejanje s testom PSA pri urologu specialistu v primeru povečanega tveganja za rak prostate.

 

Na vrh strani

Avocado Sandwich
Spices

11

Kako koristno je uživanje zelišč in zeliščnih pripravkov kot preventiva in kurativa v primeru težav s prostato, uriniranjem, erekcijo? 

Veliko raziskav je preiskovalo vpliv zdravilnih učinkovin in prehrane na razvoj raka prostate. Dokončnih nasvetov za preventivno uživanje zdravilnih učinkovin ali prehranskih dodatkov ne moremo podati. Vsekakor pa svetujemo zdrav slog življenja in redne preglede pri urologu specialistu.

Znano je, da hrana rastlinskega izvora deluje varovalno pred rakom prostate ali pred nastankom težav pri uriniranju.
Zelišča, kot so kopriva, drobnocvetni vrbovec in druga, lahko blagodejno vplivajo na blage težave pri uriniranju. Pri težjih oz. motečih težavah uriniranja je potreben posvet z urologom, saj zeliščni pripravki v teh primerih sami niso dovolj učinkoviti.

 

Na vrh strani 

12

Kako rešujem in preprečujem težave z uriniranjem?

V primeru motečih težav z uriniranjem je potrebno obiskati urologa. Glede na stopnjo in vrsto težav bo svetoval, kakšen pristop zdravljenju je najprimernejši. Zdravljenje je lahko konzervativno, s pomočjo rastlinskih preparatov (fitoterapija), medikamentozno ali kirurško.

Na vrh strani

Bathroom Toilet
Bathroom Tiles

13

Kako rešujem težave z urinsko inkontinenco?

Težave z nehotenim uhajanjem seča lahko rešujemo s prilagajanjem življenjskega stila, z zdravili ali kirurško. Najprej je potrebno poiskati vzrok inkontinence.

14

Kaj je erektilna disfunkcija?

Je stanje, ko moški ne zmore erekcije ali je ne zmore vzdrževati.

Na vrh strani

Surgical Lights

16

Ali sta benigno povečanje prostate (BPP) in erektilna disfunkcija (ED) povezani?

Približno 70% moških z težavami zaradi benignega povečanja prostate (BPP) trpi tudi za erektilno disfunkcijo (ED). Vendar benigno povečanje prostate BPP ni vzrok erektilne disfunkcije (ED) in erektilna disfunkcija (ED) ni vzrok benignega povečanja prostate (BPP).
Obstaja več možnih povezav. Prvič, povečana prostata pritiska na sečnico in ejakulatorne vode in s tem vpliva na dinamiko izločanja seča in semenske tekočine. Drugič, BPP in ED imata enake vzroke, med katerimi so najpomembnejši staranje in srčno žilno obolenje. Tretjič, zdravila za BPP lahko povzročajo ED ali motnje libida ter ejakulacije.

Na vrh strani

15

Kako rešujem težave z erekcijo? 

V primeru reverzibilnih dejavnikov zdravimo vzroke, ki so lahko psihološki (anksioznost, depresija, stres..), pomanjkanje testosterona ali posledica poškodbe. 
V primeru ne reverzibilnih dejavnikov gre za organske dejavnike, ki so posledica organskih procesov na medeničnih žilah in živčnem tkivu. V tem primeru se svetuje prilagoditev življenjskega stila in zdravila. Ateroskleroza je eden najpomembnejših organskih procesov, ki povzroča težave pri erekciji.

Na vrh strani

Person Sitting On Bed Looking At Smartphone

17

Ali imajo zdravila za zdravljenje benigno povečanje prostate (BPP) pomembne stranske učinke?

Zdravila za zdravljenje težav povezanih z benigno povečanje prostate (BPP) imajo več stranskih učinkov, s katerimi mora biti bolnik seznanjen pred začetkom jemanja. V primeru motečih težav pri uriniranju in da bolnik ne želi zdravil oziroma jih ne prenaša se lahko pogovori o možnem operativnem zdravljenju BPP.

Na vrh strani

Man Sleeping
IMG-5797.jpg

18

Kdaj lahko specialist urolog uspešno zdravi težave s prostato?

Bolnik in zdravnik sta zadovoljna z zdravljenjem, ko lahko vzpostavita zaupen odnos, imata dovolj časa, da ugotovita resnične težave in skupaj zasnujeta načrt zdravljenja, ki je individualno prilagojen. 

Na vrh strani

18

Zaradi raka so mi odstranili/obsevali prostato. Rak prostate se je povrnil, zakaj?

S slikovnimi preiskavami pred zdravljenjem ugotovimo ali je rak omejen na prostato, ali je napredoval lokalno ali pa zaseval v oddaljene organe. Uporabljamo CT, MR, scintigrafijo kosti ali PET CT.

Kljub temu, da so diagnostične preiskave vedno bolj natančne, lahko ugotovijo rakava področja v prostati ali izven le, če so dovolj velika. Na primer, nekatere preiskave že pri velikosti 5 mm, druge pa pri velikosti 10 mm ali več.

Rak je obravnavan kot omejen, če diagnostične preiskave ne ugotovijo rakavih področij izven izvornega organa. Kljub temu so lahko rakave celice že izven prostate, pravimo, da so po telesu »mikro« zasevki.

V nekaterih primerih je lokalnemu zdravljenju pridruženo sistemsko zdravljenje ravno zaradi preprečitve širjenja rakavih celic.

Ponovitev raka zato po zdravljenju v večini primerov ni posledica slabe operacije ali obsevanja, temveč, ker je rak že zaseval na druga mesta v telesu, ki niso dostopna operaciji ali obsevanju.

Rakave celice ustanovijo svojo »kolonijo« na drugem ozemlju, na primer v limfatičnih bezgavkah ali v kosteh. Celice raka prostate, ki na primer zasevajo v kosti še vedno ohranijo lastnosti izločanja beljakovine PSA.

Po kirurški odstranitvi prostate je vrednost PSA v krvi praviloma nezaznavna. Če se vrednost PSA po posegu dviga, slikovne preiskave pa ne pokažejo kje se nahajajo rakave celice, pravimo, da gre za biokemični recidiv. Slikovne preiskave, npr. PSMA PET scan lahko prikažejo rakava področja šele nad določeno vrednostjo PSA. Od dviga PSA po operaciji in do pozitivnih slikovnih preiskav pa lahko mine več mesecev ali celo leta.  

V primeru, ko se prikažejo rakava področja na mestu odstranitve prostate ali v lokalnih/pelvičnih bezgavkah, govorimo o lokalnem recidivu/ponovitvi. Ko se prikažejo v oddaljenih bezgavkah, kosteh ali mehkih organih (pljuča, jetra..), govorimo o oddaljenih zasevkih.

Glede na to, kje se nahajajo te celice, se odločamo o nadaljnjem zdravljenju. Pogosto je to težka odločitev.

Pred in po posegu lahko s pomočjo prognostičnih modelov ugotovimo pri kom je večje tveganje za ponovitev raka.

Na vrh strani

bottom of page