top of page
Search

Ključno je zgodnje odkrivanje raka prostate

Updated: Nov 21, 2021

Kdaj je tveganje za rak prostate večje? Tveganje za razvoj raka prostate se povečuje s starostjo, a to ne pomeni, da je rak prostate bolezen samo starejših moških. Rak prostate je najpogostejši rak pri moških, tako v Sloveniji kot v Evropi (vir: register raka RS, 2017 in GLOBOCAN).Dejavniki tveganja za nastanek raka prostate so starost, družinska obremenjenost z rakom prostate in afriško poreklo. Drugi dejavniki, ki so povezani s povečanim tveganjem so večji obseg pasu in zahodni način življenja.


Moškim po 45. letu starosti z zgodovino raka prostate v družini in vsem moškim po 50. letu svetujem, da se odločijo za presejanje raka prostate s testom PSA. V postopku presejanja raka prostate pacientu odvzamemo vzorec krvi – test PSA, napravimo klinični pregled prostate (digitorektalni pregled). Rizičnim pacientom za rak prostate sledi postopek diagnosticiranja raka prostate z odvzemom tkiva prostate s postopkom biopsije.


Kaj pomeni diagnoza raka prostate za nadaljnje življenje moškega?

Rak prostate je v primerjavi z raki drugih organskih sistemov (npr. trebušne slinavke, možgan, pljuč…) poseben v tem, da v večini primerov ne vpliva na dolgoročno preživetje bolnika. Bolniki z rakom prostate lahko še vedno razmišljajo o dolgoročnih življenjskih ciljih, saj imajo ugodno napoved preživetja.


Napoved preživetja se poslabša v primeru napredovanja raka z zasevki, zato je pomembno zgodnje odkrivanje in zdravljenje.


Mnogo odkritih rakov prostate spada med manj agresivne, ki jih je priporočljivo pazljivo opazovati od začetka njihovega odkritja. V primeru, da potrdimo njihovo napredovanje, jih moramo aktivno zdraviti ali z operacijo, obsevanjem, v tujini tudi s fokalnim zdravljenjem.


Cilj pri odkrivanju raka prostate je, da pravočasno odkrijemo čim več takšnih, ki potrebujejo zdravljenje.
Ali je osveščenost o težavah pri uriniranju in o raku prostate pomembna?

DA, ker osveščen bolnik pravočasno poišče strokovno pomoč in reši težavo, kar pa izboljša kvaliteto življenja.


V Irski študiji iz leta 2011 so ugotovili, da so moški z zasebnim zdravstvenim zavarovanjem ali družinsko obremenjenostjo z rakom bolj osveščeni.


Ženske so bolj osveščene, ker imajo več programov za presajanje raka in so bolj skrbne za zdravje.

127 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page