top of page
Search

Med COVID-19 pandemijo se je odkrilo za tretjino manj rakov

Updated: Nov 21, 2021

COVID-19 nas opomnija, da ponovno razmislimo o pristopu pri odkrivanju in zdravljenju raka prostate. Med COVID-19 pandemijo se je odkrilo za tretjino manj rakov, med drugim tudi prostate, kot poročajo slovenska in tuja javna občila.


Moje mnenje je, da odlašanje zgodnjega odkrivanja raka prostate vodi v bistveno večjo stopnjo bolnikov, ki bodo imeli ob kasnejšem odkritju že napredovalo obliko raka prostate. Zdravljenje takšnih bolnikov je posledično težje in mnogokrat neuspešno.Podobnim razmeram so bili nedavno priča v ZDA, kjer so po opustitvi programa presejanja raka prostate s testom PSA beležili porast umrljivosti moških za rak prostate.


Presejanje za rak prostate glede na številne klinične raziskave zmanjšuje umrljivost in se uvaja v klinično prakso.


Ker se zaradi pandemije COVID-19 presejanje za rak prostate izvaja moteno, vsakemu moškemu po 45. letu svetujem, da deluje proaktivno in se o tem pogovori s svojim osebnim zdravnikom ali urologom.

Presejanje raka prostate namreč ni le meritev vrednosti PSA v krvi, temveč gre za specialistično storitev, ko urolog oceni tveganja za rak prostate ter se skupaj z bolnikom odloči o nadaljnjih korakih.


Namen je odkriti čim več takšnih, ki potrebujejo zdravljenje. Rake prostate z nizkim tveganjem za napredovanje lahko opazujemo in zdravimo kasneje, če napredujejo.


Z doktorsko disertacijo sem se posvetil ravno bolnikom z nižjim tveganjem za napredovanje raka prostate in ugotovil, da lahko s poglobljeno računalniško analizo vzorcev tkiva prostate in uporabo umetne inteligence prej in bolj natančno opredelimo tveganje za napredovanje raka prostate. Z mednarodno raziskovalno ekipo še naprej razvijamo tovrstno tehnologijo.
Več o naših storitvah


50 views0 comments

Comments


bottom of page