top of page
Search

Zakaj se rak prostate ponovi po zdravljenju?

Updated: Mar 5, 2023

Zaradi raka so mi odstranili/obsevali prostato. Rak se je ponovil, zakaj?


Bolnike z lokaliziranim rakom prostate (rak omejen na prostato) najpogosteje zdravimo s kirurško odstranitvijo ali z obsevanjem prostate. Da je bolezen omejena na prostato, ugotovimo s slikovnimi preiskavami pred zdravljenjem. Kljub temu, da so diagnostične preiskave vedno bolj natančne, lahko ugotovijo rakava področja v prostati ali izven le, če so dovolj velika.


Če diagnostične preiskave ne ugotovijo rakavih področij izven izvornega organa, je rak obravnavan kot omejen, čeprav se lahko rakave celice nahajajo že izven prostate. V takem primeru je bolezen lahko lokalno napredovala ali pa so po telesu »mikro« zasevki.


Rakave celice lahko ustanovijo svojo »kolonijo« na drugem ozemlju, na primer v limfatičnih bezgavkah ali v kosteh. Kjerkoli rakave celice prostate zasevajo, še vedno ohranijo lastnosti izločanja beljakovine PSA. Zato mora biti vrednost PSA po kirurški odstranitvi prostate v nezaznavnem območju. Če se vrednost PSA po posegu zazna in raste, slikovne preiskave pa ne pokažejo kje se nahajajo rakave celice, pravimo, da gre za biokemično ponovitev. Od dviga vrednosti PSA po operaciji in do pozitivnih slikovnih preiskav lahko mine več mesecev ali celo leta.


Kje se lahko nahajajo rakave celice po kirurški odstranitvi prostate?


V primeru, ko se rakave celice nahajajo na mestu odstranjene prostate ali v lokalnih/pelvičnih bezgavkah, govorimo o lokalni ponovitvi oz. recidivu. Ko se nahajajo v oddaljenih bezgavkah, kosteh ali mehkih organih (pljuča, jetra..), govorimo o oddaljenih zasevkih. Glede na to, kje se rakave celice nahajajo, se odločamo o nadaljnjem zdravljenju. Pogosto je to težka odločitev.


Tudi sam raziskujem nove metode, ki bi lahko pred zdravljenjem napovedale, ali gre za »slab« rak, ki je sposoben tvoriti »kolonije« po telesu ali ne. V sodelovanju z Inštitutom za patologijo Ljubljana in Imaging unit BCCA, Vancouver, Kanada preučujemo nove metode z uporabo umetne inteligence, na histoloških rezinah rakavega tkiva prostate. Naš namen je dobiti dodatno informacijo o stopnji agresivnosti raka, s čimer bi lahko na primer pravočasno ukrepali tudi v primeru, ko slikovne preiskave ne pokažejo zasevkov.


Ponovitev raka torej večinoma ni posledica neučinkovitega zdravljenja, ampak je posledica »agresivnega« raka in rakavih celic izven polja zdravljenja.Stopite v stik z mano


Na pregled se lahko oglasite na naslednjih lokacijah:

357 views0 comments

Comments


bottom of page